Falange, fălăngele şi fălănguţe

Toata lumea stie ca membrele superioare ale omului (crengile, mai pe romaneste) se termina cu carpienele, metacarpienele si falangele.

Stand si uitandu-ma la mana, am observat ca fiecare deget are 3 falange (cica, unul din ele are doar doua). M-am gandit ca musai este sa aiba denumiri diferite. Recent am avut prilejul sa dicut cu cativa prieteni mai eruditi in cele ale biologiei. Intr-adevar, falangele au denumiri distincte, insa spre mahnirea mea am inteles ca se numesc:  proximala, mijlocie si distala. Eu mi-as fi dorit sa aiba denumiri mai haioase, ca si oasele urechii, spre exemplu!

Am propus ca sa se numeasca asa: falange (cele mai lungi), fălăngele (cele putin mai mititetele) si fălănguţe (cele mai micute). Propunerea a fost intampinata cu acelasi entuziasm cu care ma duc eu la dentist. :-S

Aduc si cateva argumente in sprijinul propunerii mele:

1. Falange, falangele si falangute sunt denumiri mai romanesti decat proximala si nu stiu ce.

2. Falange, falangele si falangute sunt mai apropiate de realitate (mari, mai mici, micute). “Distal” mi s-a zis ca vine de la faptul ca sunt mai departate. N-am inteles care-i originea fata de care calculam distanta.

3. Unele expresii suna mai bine folosind “falangute”. De exemplu: “nu-ti baga falangutele” vs. “nu-ti baga distalele”. Sau: “ia-ti falangutele de pe mine” vs “ia-ti distalele” de pe mine.

4. Ar fi mai haios. Necesita comentarii? Am zis: ce fain suna ciocanas, nicovala si scarita!

5. Ar fi mai usor de invatat. Oare (si) de aceea mi-a placut mai mult infomatica? La info avem, de exemplu: “metoda divide et impera”, “metoda bulelor”, etc.

In concluzie, imi place sa cred ca tastatura o clantanesc cu falangutele, nu cu distalele.

PS. Au zis sa ma uit pe net sa vad daca mai gasesc scris undeva despre falange, falangele si falangute. Iacata, acuma este!

Comentarii Facebook

9 Comments

  • De pe facebook:

    Lavinia E: ‎:)) Binevenită propunere! Dar merge perfect doar pentru graiul nostru românesc :D. La argumentul cu numarul doi originea e articulaţia metacarpofalangiana, din câte ştiu eu. :)

    AlexB: articulatia cum?! vad ca si tu ti-ai propus sa ma zapacesti!

  • Hehe :) Nu uita ca “prietenii tai eruditi in ale biologiei” au fost(unii mai sunt) tot la mate-info. Oricum, mie imi place propunerea ta; e mult mai usor de retinut. Numa ce sa mai faci acuma, daca de cand le’au dat numele nu s’au consultat cu tine?! ;))

  • Daca numai privind ceva va vin asemenea idei nastrusnice, poate ar fi mai precaut sa umblati legat la ochi… ca nu se stie niciodata… :))
    Dar mi-ati dat si mie o idee draguta de nume; apreciez. ;)
    Cat despre argumente…

    1. Intr-adevar, in limba romana exista diminutive din belsug… mai conteaza cateva in plus? :D
    2. Originea ar putea fi umarul… :)) In orice caz, celalalt capat. :D
    3. Oare cum ar suna “ii dai un deget si-ti ia toata mana”?
    Tu ii oferi o biata tripleta diminutivizata, iar el se intinde pana la carpiene! :))
    4. Eu cred ca denumirile stiintifice trebuie sa fie sobre, nu haioase. Urechea se considera o exceptie. :D
    5. Nu neaparat… falangelele si falangutele se pot confunda foarte usor. :)) Latina mi se pare ceva mai logica. “Divide et impera”… ;)

    In concluzie… mai bine lasam lucrurile asa cum au fost scrise. Multumesc pentru distractie! :))

  • Binevenita propunere! O sa-ti dam Nomina Anatomica, poate iti mai vin idei, sa ne ajuti si pe noi astia nefericitii de la medicina, poate n-om mai avea asa mult si urat de invatat. Macar la anato. :)

  • “Nomina Anatomica” este dincolo de puterea mea de intelegere.

    Nefericiti la medicina?! Am o gramada de prieteni care au facut medicina, dar nu cunosc nici un nefericit. Dimpotriva.

  • @Proxima Centauri,

    2. Tot m-am gandit: daca originea este “eu”, atunci denumirile acelea nu sunt oarecum nascute din egoism?

    3. Tare!

    Concluzia… tristul adevar. =))

  • Originea nu e chiar intregul “eu”… ci doar o parte din el, mai bine zis. :D Dar, mai intai, mi-ar placea sa cunosc si eu definitia completa a “eu-lui”, ca sa-mi pot da seama despre restul. ;)
    In orice caz, si “eu-l” poate avea preferinte… prieteni mai apropiati sau mai indepartati… :D Doar “egoism” provine de la “ego”, nu? :)

    Adevarul e aproape intotdeauna trist… dar nu si in acest caz, totusi.
    Cum ar fi sa se schimbe acum toate denumirile stiintifice?!
    Cum ar fi – pentru cei care le-au invatat deja, vreau sa spun… :D

  • eu la scoala de medicina dentara am invatat ca degetul are trei componente falanga, falangina si falangeta,poate a mentionat proful ceva si de distal proximal, dar mi mi se par destul de usor de retinut data fiind geta si gina din finalul falangei :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.