Chrome, doar un browser?

Imi amintesc dimineata aceea cand vazut pe pagina de la google cum ca au si ei un browser. L-am instalat, m-a surprins placut interfata simpla si placuta, totodata viteza cu care se incarca. Ce incantat am fost sa-mi anunt tovarasii si prietenii despre asemenea descoperire.

Toate bune si frumoase pana aici… Insa sunt cateva lucruri pe care pe atunci nu le stiam despre Google Chrome:

1. La prima instalare ti se atribuie un ID unic care este trimis la Google si in baza caruia vei fi monitorizat. Unde mai primesc oamenii numere in loc de nume?…

2. De fiecare data cand scrii ceva in address bar, la fiecare apasare de tasta textul deja introdus este trimis spre Google chipurile pentru a ti se oferi sugestii. (De exemplu, cand intri pe alexb.me, se trimit succesiv urmatoarele texte: “a”, “al”, “ale”, “alex”, samd)

3. Detaliile despre erorile aparute in Chrome sunt trimise la Google fara sa-ti ceara acceptul.

4. Are un updater automat care se porneste odata cu pornirea sistemului de operare. Iti face update fara sa te intrebe si apoi iti crapa cine stie ce alte programe si tu stii ca nu ai modificat nimic…

5. Deindata ce se porneste Chrome, in backround se deschide o pagina de cautare Google.

6. Chrome trimite la fiecare 24 de ore catre Google un RLZ tracking cu toate cautarile efectuate.

Deci, iacata ca ai in calculator un browser dragut, care este pe langa asta si un keylogger, monitorizeaza ceea ce faci, trimite informatii fara acceptul tau si ia decizii fara sa te intrebe. Oricum Google este cel mai mare spion la ora actuala…

Nu-s conspirationist. La urma urmei nici nu am nimic de ascuns. Dar nici nu-mi place curiozitatea celor de la Google. De aceea, in loc de Google Chrome recomand Iron. Si Google Chrome, si Iron au la baza proiectul open source Chromium, care poate fi modificat si imbunatatit de oricine, cei de la Iron dand afara chestiunile pe care le-am amintit. Iron il pot numi, de fapt, un “Chrome fara porcarii”.

PS. Cum ziceam, mi-a placut foarte mult interfata de la Chrome. Dar pentru ca mai folosesc cateva kg de add-on-uri,  nu renunt la ‘vulpea de foc’, chiar daca merge precum tancul. Dar am tras o blana de Chrome pe vulpoi, astfel incat imi arata precum un Chrome.

Comentarii Facebook

19 Comments

  • LOL. Banuiesc ca pentru a deschide pagina de setari, ar trebui initial sa deschid chrome!

    Dar l-am deschis ieri, sa vad ce versiune am. Am dat About, si s-a pus sa faca update, fara sa ma intrebe. Tipic.

    Si mai stiu pe cineva care a trebuit sa-si dezactive flash-ul.. si am mai fost pe la cineva la care cand ii pornea chrome-ul, ii ingheta calculatorul (coincidenta, probabil)…

    Se simte cineva? =))

  • Lol. Treaba cu flash-ul era alta, şi în Firefox ar fi stat la fel lucrurile (era din cauza aplicaţiei făcute inadmisibil de prost în flash – IE crăpa din start, nu doar mişca greu).

    Oricum, ai ocolit întrebarea. Da` hai să te informez: la setările de privacy din Chrome sunt, printre altele, checkbox-urile:

    – Use a prediction service to help complete searches and URLs typed in the address bar
    – Automatically send usage statistics and crash reports to Google

    Şi auto-update-ul se poate dezactiva. Deci cad punctele 2, 3 şi 4. De celelalte nu ştiu.

    A, la 6: eu oricum sunt mereu logat în contul Google, deci oricum îmi cunoaşte toate căutările. Cu ce m-ar putea deranja?

  • Bine, n-am nimic împotriva Iron. O fi bun. Poate mai bun decât Chrome. Chiar o să-l încerc. Dar nici Chrome nu-i de hulit.

  • Mi-a dat Ionică link la postarea aceasta, și mi-a spus să-ți spun ce i-am spus și lui:

    1. Un serviciu nu poate funcționa fără informații. Dacă-l folosești, îi dai ce-i trebuie. Până la urmă, la instalarea Chrome i se spune utilizatorului de toate aceste funcționalități ale browserului.
    2. Majoritatea acelor puncte pot fi dezactivate din setările browserului
    3. Nimeni nu este obligat să folosească Chrome, și apoi tot Google a făcut și Chromium – un gest frumos, zic eu. Separarea Chrome-ului de Chromium este foarte justificată (preinstalare Flash, codec HTML5 pt. MP3, integrare mai bună cu serviciile Google)
    4. Browserele open-source nu vor dispărea prea curând, așa că nu are sens să ne facem griji
    5. Cam așa va arăta Firefox 7 & 8 & …: https://www.favbrowser.com/mozillas-firefox-7-and-8-screenshots/
    Ce zici? :) Eu zic că progresul browserelor este uniform. Utilizatorii se bucură. Cât despre viteză… dacă vei încerca Firefox 8 nightly build, vei constata că este mai rapid ca Chrome. Îl poți descărca de aici (se actualizează automat zilnic): https://nightly.mozilla.org/

    Concluzia mea este că Google a ajuns la un nivel la care își permite să facă ceea ce face. De la începutul existenței Google, nu a făcut nimic rău cu datele utilizatorului, ci doar le-a folosit pentru a-și păstra utilizatorii, a crește numărul utilizatorilor și adezvolta servicii pentru utilizatori. Compania lor are ca bază satisfacția utilizatorului și cred că orice altă companie bazată pe profit ar acționa la fel. Nu toate organizațiile sunt non-profit.

    Fie ca cei buni să fie și cei tari și să câștige! :P

  • Am uitat să spun ceva în comentariul anterior: un om nu vrea să ascundă ceva decât dacă acel ceva este într-o măsură mai mică sau mai mare un lucru rău, sau dacă e de natura unui secret de succes economic sau mai știu eu, care nu e tocmai un lucru rău, dar la majoritatea nu se aplică.

    Sincer, m-am oprit din a mai fi paranoic în legătură cu lucrurile astea pentru că nu te ajută cu nimic. Fiecare trebuie să folosească ce-i place.
    Eu folosesc mai ales Firefox datorită add-on-urilor, dar mai oscilez din când în când între browsere să văd cum progresează și viitorul Firefox-ului îmi place. Dezvoltatorii s-au pus bine pe treabă cu Firefox 7 & 8.

  • @Silviu stai linistit, nu sunt paranoic. Am spus doar de ce prefer Iron in loc de Chrome.

    Oricum, eu folosesc ff din aceleasi motive ca si tine. :P

  • Era musai sa imi dau detaliile amu’i musai sa scriu ceva. I LOVE CHROME! <3

  • Am vazut un filmulet pe Youtube in care era cometata iconita Chrome ca avand in corpul ei numarul 666, cei 3 de 6 fomati in jurul cercului din mijloc.Oare o fi o simpla coincidenta grafica?

  • Hmmm, n-am auzit despre aceasta teorie.

    Totusi, in opinia mea chestiunea cu 666 este mult mai importanta decat sigla unui browser. Oare nu-i posibil ca toate aceste sumedenii de interpretari ale 666 sa ne distraga atentia de la ceea ce reprezinta cu adevarat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.