Sola Scriptura şi sfânta tradiţie

“…şi-atunci: Sfânta Scriptură, Sola Scriptura… Aşa! Şi vine partea de tradiţie: datini, obiceiuri şi aşa mai deparate…”

E de ras sau de plans? Acesta totusi nu este un om luat de PrahovaTV la intamplare de pe strada. Era intr-o emisiune tv la TVS Oradea (subiectul emisiunii era Postul). Om cu pregatire, nu ca noi, traitorii de rand. De fapt, imi amintesc cum ma compatimea un prieten care era student la teologie: “voi aveti doar fructul (Biblia), in timp ce noi avem si pomul (Traditia)”. Asa ii invata la teologie! Nu mi-a venit sa cred…

Sa clarificam un pic. De la wikipedia citire (https://ro.wikipedia.org/wiki/Sola_scriptura):

Sola scriptura (“Numai prin Scriptură”)

Biblia e singurul Cuvânt inspirat şi autoritar al lui Dumnezeu, fiind accesibilă tuturor (cu alte cuvinte, e limpede şi se interpretează singură). Această doctrină se opune direct învăţăturii Bisericii Romano-Catolice că Biblia poate fi interpretată corect numai de Sfânta Tradiţie Apostolică, de Magisterium (adică papa şi episcopii) şi de conciliile ecumenice. Uneori, acest punct e numit cauza sau principiul formal al Reformei, fiind sursa şi norma cauzei sau principiului material amintit mai sus. Adjectivul (sola) şi substantivul (scriptura) sunt în cazul ablativ, nu în nominativ, pentru a indica faptul că Biblia nu există prin ea însăşi, ci este un instrument al lui Dumnezeu prin care se apropie de om.

Iar Isus zicea:

De ce şi voi călcaţi porunca lui Dumnezeu pentru datina voastră? […] şi aţi desfiinţat cuvântul lui Dumnezeu pentru datina voastră! (Matei 15:3,6 Versiunea Bisericii Ortodoxe)

Cum am mai zis, sustin ca in materie de religie orice traditie sau datina care este contrara Bibliei trebuie inlaturata. Ma abtin cu greu acuma sa nu dau exemple concrete.

Comentarii Facebook

2 Comments

  • Tocmai am terminat de tradus un articol al unui evreu convertit la protestantism si mai apoi la ortodoxie. Aici incepe: https://credintasiadevar.ro/ce-a-fost-mai-intai-biserica-sau-noul-testament-i/

    Parintele din clip are o exprimare mai populista, dar in principiu, ceea ce vrea sa spuna el este ca pentru ortodocsi, Sfanta Scriptura face parte din viata Bisericii in Duhul Sfant. Suma practicilor si a invataturilor stabilite de Biserica sub calauzirea Duhului Sfant.

    Contradictia intre ceea ce este scris in Biblie si ceea ce practica o Biserica sau alta, apare si datorita subiectivismului nostru. Noi ca persoane, crescute si educate intr-un anumit context cultural, nu ne putem sustrage din actul citirii Sfintei Scrituri. Citim dar si interpretam.

    La inceputul vietii crestinesti, un crestin va intelege foarte putin din Scriptura. Va avea nevoie de lapte duhovnicesc, cum spune Apostoul Pavel. Pe masura ce inainteaza in viata duhovniceasca, intelege mai multe. Dar numai in masura in care s-a curatit si s-a lepadat de omul vechi, omul orbit si supus de patimile trupesti si sufletesti, dintre care cea mai mare este mandria, egoismul, inclusiv egoismul si increderea ca noi putem intelege singuri tainele dumnezeiesti ale Scritpturii.

    Si daca ne lasam pe mana unor invatatori, cum putem avea incredere ca ei insisi nu sunt inselati, ca, dupa vorba Mantuitorului, nu sunt orbi care calauzesc alti orbi?

    Cel mai bun raspuns la expresii de genul “crestini de 2000 de ani” este un studiu amanuntit asupra felului in care s-a format Noul Testament, cine a alcatuit canonul, cine a ales cartile inspirate din multitudinea de evanghelii si epistole ce circulau in primele secole de crestinism, ce inseamna cu adevarat Traditie, ce este traditie bisericeasca si ce este datina populara etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.