Psalmii şi Pentateuhul

Vorbeam cu ceva timp in urma despre faptul ca Planul Salvarii este bine evidentiat si in cartile Pentateuhului, primele 5 carti ale Bibliei scrise de Moise.

Conform planului de citire al Bibliei pe care l-am adoptat anul acesta, am ajuns pe la Psalmi. M-a uimit sa vad legatura stransa dintre Cartea Psalmilor si Pentateuh.

In primul rand, Psalmii sunt impartiti in 5 carti. Iata de ce spun (uneori) ca Biblia are 70 de carti, nu 66 cum se spune in general. Adica, daca numaram 1 si 2 Samuel, 1 si 2 Imparati, 1 si 2 Cronici, etc separat, de ce nu am numara si cele 5 carti ale Psalmilor separat?

Ceea ce este uimitor la Psalmi este ca aceste 5 carti in care sunt impartiti corespund, ca si continut, cartilor Pentateuhului. Iata pe scurt despre ce este vorba:

Cartea 1 :: Psalmi 1-41 :: GENEZA – In acesti psalmi de multe ori se discuta despre om in starile lui de perfectiune, de razvratire, de ridicare.

De exemplu: Psalmul 1 – avem desavarsirea omului. Ne duce cu mintea la Adam inainte de cadere. Psalmul 2 – vedem aici ca omul se razvrateste, s.a.m.d.

Cartea 2 :: Psalmi 42-72 :: EXOD – ne vorbesc de multe ori despre imaginea poporului Israel: ruina poporului, salvarea poporului, Rascumparatorul poporului..

Cartea 3 :: Psalmi 73-89 :: LEVITIC – aici aproape in fiecare psalm se vorbeste despre Templu, despre casa LUI, despre adunare.

Cartea 4 :: Psalmi 90-106 :: NUMERI – in acesti psalmi ni se infatiseaza pamantul. Vedem aici primejdiile la care suntem expusi, dar mai presus de asta simtim Protectia LUI.

Cartea 5 :: Psalmi 107-150 :: DEUTERONOMUL. Deuteronomul se mai numea si ‘Repetarea Legii’. In acesti Psalmi intalnim de multe ori referinte la poruncile LUI, la Cuvantul Sau ca si norma pentru viata noastra. As zice ca Psalmul 119 este coroana acestei carti, aproape in fiecare verset al sau facandu-se referire la Cuvant, lege, oranduri, porunci.

Uimitor? Pentru mine, da!

Stiu, probabil ca cei care au aranjat Psalmii nu au avut neaparat in vedere sa-i puna astfel incat sa se asemene cu Pentateuhul. Eu cred pur si simplu ca LUI ii place ordinea si asa i-a inspirat sa-i aseze.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.