Geneza – cheia Apocalipsei

Biblia incepe cu Geneza si se termina cu Apocalipsa. Apocalipsa este o carte de profetie neinteleasa de multi, majoritatea considerand-o pecetluita.

Zilele acestea am recitit Apocalipsa si Geneza. In Geneza, fiind prima carte a Cartii, ni se prezinta fundamentele. Vom observa ca ne sunt prezentate si fundamentele interpretarii profetiei biblice, cheia interpretarii.

Asadar, haideti sa ne uitam la Iosif, cel care a avut vise care s-au implinit si totodata a interpretat vise care s-au implitit si sa invatam cate ceva de la el. Observam astfel urmatoarele principii de baza:

1. Viitor. Chiar daca nu este scopul lor principal,  profetiile sunt date (si) pentru a ni descoperi viitorul. Prin visele lui Iosif, lui Iacov i se descopera viitorul. Tot asa in Apocalipsa avem viziuni care privesc viitorul.

2. Simbolistica. Adevarurile sunt desoperite prin simboluri.  La fel in Apocalipsa. Important: Simbolurile sunt alese de EL! De multe ori oamenii LUI au vorbit ceea ce trasmitea EL, alegandu-si insa cuvintele, metodele, dand pilde. Insa in Apocalipsa, ca si in visele lui Iosif si interpretate de Iosif, simbolurile sunt alese de EL Insusi.

3. Relevanta. Simbolurile sunt relevante; fratii lui Iosif inteleg ce vrea sa spuna visul.

4. Speranta. Omul se pare ca e inclinat sa vada partea sumbra a lucrurilor. De exemplu, Iacov pare destul de ingrijorat de ideea ca ar trebui sa se inchine lui Iosif: el, mama lui Iosif si fratii lui Iosif. Insa sa nu uitam un lucru: cine era mama lui Iosif? Cea pe care Iacov o iubise cel mai mult! Unde era? Nu mai era… Deci, visul lui Iosif avea si menirea sa-i aduca speranta lui Iacov: va veni o zi cand vor fi din nou impreuna! Tot asa, si Apocalipsa vorbeste nu numai despre neorociri, razboaie si catastrofe, ci si despre stele, lumina, ingeri, ceruri nou, pamant nou.

5. Interpretare. “Talmacirile sunt ale LUI” spune Iosif. Si cata dreptate avea! Chiar daca de multe ori simbolurile pot fi mai greu de inteles, Biblia ofera si dictionarul simbolurilor si toate devin clare.

6. Perspectiva. Acelasi eveniment este prezentat din mai multe puncte de vedere. De exemplu, visele pitarului si a paharnicului se aseamana intre ele. Ele vorbesc despre acelasi eveniment dar din doua puncte de vedere diferit; se completeaza reciproc. Tot asa, in Apocalipsa gasim viziuni in care evenimentele sunt privite din punct de vedere politic sau religios. Aceleasi evenimente sunt privite din alte puncte de vedere, aceasta ducand la intregirea puzzle-ului.

7. Paralelism. Faraon a visat acelasi vis de doua ori. Aceesi structura, aceeasi semnificatie, acelasi eveniment, dar simboluri diferite. Este important sa intelegem ca avem viziuni paralele si in Apocalipsa. In caz contrar, este ca si cum am sustine ca visul cu cele 7 spice se refera la un eveniment ce va urma dupa evenimentul la care se referea visul cu cele 7 vaci. Insa era vorba despre acelasi eveniment. Cred ca neintelegerea acestui lucru este unul din motivele care au generat atatea interpretari ale Apocalipsei, unele mai fanteziste decat altele.

8. Repetare. Faptul ca aceeasi profetie se repeta de mai multe ori cu simboluri diferite  inseamna ca lucrurile sunt hotarate inaintea LUI si ca EL Se va grabi sa le aduca la indeplinire. Asa zicea Iosif. Daca visele faraonului au fost repetate de doua ori, cu cat mai hotarate sunt lucrurile avand in vedere ca in Apocalipsa sunt repretate de mai multe ori?

9. Revelatie. Visele nu sunt pecetluite. Ele pot fi intelese. Chiar daca nu de unul singur, dar cu Ajutor Divin ele pot fi intelese.  Atat mai-marele paharnicilor si mai-marele brutarilor, cat si faraon, au inteles ceea ce li se vestise. Unii zic ca Apocalipsa este pecetluita, de aceea este pierdere de timp sa incerci sa o intelegi. Fals! Uite cum incepe “Descoperirea lui Isus Christos”. Apropo, Apocalipsa se mai numeste si Revelatia.

10. Numere. Chiar daca avem de-a face cu simboluri, numerele nu sunt simboluri! Ceea ce se numara este reprezentat prin simbol, dar numarul in sine nu era simbol: 11 stele – 11 frati, 3 cosuri – 3 zile, 7 vaci – 7 ani, 7 spice – 7 ani. Tot asa, avem in Apocalipsa de a face cu numere: 7 biserici, 7 trambite, 7 plagi, 1260 de zile, etc. Intalnesc destul de des oameni care spun: “Nu se poate lua o parte simbolic si o parte literal.” Pe bune? Iosif cum de a putut? De retinut: numerele sunt literale. Cine nu intelege asta face babilonie.

Facand referire la profetii, Isus a zis: “Cine citeste sa inteleaga!”. Asa sa fie!

 

PS. Pentru cei nefamiliarizati cu textul Bibliei, iata aici pasajele din Geneza la care faceam referire:

Geneza 37:

5. Iosif a visat un vis si l-a istorisit fratilor sai, care l-au urat si mai mult.

6. El le-a zis: “Ia ascultati ce vis am visat!

7. Noi eram la legatul snopilor in mijlocul campului; si iata ca snopul meu s-a ridicat si a stat in picioare; iar snopii vostri l-au inconjurat si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui.”

8. Fratii lui i-au zis: “Doar n-ai sa imparatesti tu peste noi? Doar n-ai sa ne carmuiesti tu pe noi?” Si l-au urat si mai mult, din pricina viselor lui si din pricina cuvintelor lui.

9. Iosif a mai visat un alt vis si l-a istorisit fratilor sai. El a zis: “Am mai visat un vis! Soarele, luna si unsprezece stele se aruncau cu fata la pamant inaintea mea.”

10. L-a istorisit tatalui sau si fratilor sai. Tatal sau l-a mustrat si i-a zis: “Ce inseamna visul acesta pe care l-ai visat? Nu cumva vom veni eu, mama ta si fratii tai sa ne aruncam cu fata la pamant inaintea ta?”

11. Fratii sai au inceput sa-l pizmuiasca; dar tatal sau a tinut minte lucrurile acestea.

Geneza 40:

8. Ei i-au raspuns: “Am visat un vis si nu este nimeni care sa-l talmaceasca.” Iosif le-a zis: “Talmacirile sunt ale lui Dumnezeu. Istorisiti-mi, dar, visul vostru.”

9. Mai marele paharnicilor si-a istorisit lui Iosif visul si i-a zis: “In visul meu se facea ca inaintea mea era o vita.

10. Vita aceasta avea trei mladite. Cand a inceput sa dea lastari, i s-a deschis floarea, si ciorchinii au facut struguri copti.

11. Paharul lui faraon era in mana mea. Eu am luat strugurii, i-am stors in paharul lui faraon si am pus paharul in mana lui faraon.”

12. Iosif i-a zis: “Iata talmacirea visului: Cele trei mladite sunt trei zile.

13. Peste trei zile faraon te va scoate din temnita, te va pune iarasi in slujba ta si vei pune iarasi paharul in mana lui faraon, cum obisnuiai mai inainte, cand erai paharnicul lui.

14. Dar adu-ti aminte si de mine cand vei fi fericit si arata, rogu-te, bunatate fata de mine; pune o vorba buna pentru mine la faraon si scoate-ma din casa aceasta.

15. Caci am fost luat cu sila din tara evreilor si chiar aici n-am facut nimic ca sa fiu aruncat in temnita.”

16. Mai marele pitarilor, vazand ca Iosif daduse o talmacire imbucuratoare, a zis: “Iata, si in visul meu se facea ca port trei cosuri cu paine alba pe capul meu.

17. In cosul de deasupra de tot erau tot felul de bucate pentru faraon: prajituri coapte in cuptor; si pasarile mancau din cosul care era deasupra de tot pe capul meu.”

18. Iosif a raspuns si a zis: “Iata-i talmacirea: Cele trei cosuri sunt trei zile.

19. Peste trei zile, faraon iti va lua capul, te va spanzura de un lemn, si carnea ti-o vor manca pasarile.”

Geneza 41:

17. Faraon a inceput sa istoriseasca atunci lui Iosif: “In visul meu se facea ca stateam pe malul raului.

18. Si deodata sapte vaci grase la trup si frumoase la chip s-au suit din rau si au inceput sa pasca prin mlastini.

19. Dupa ele s-au suit alte sapte vaci, slabe, foarte urate la chip si sfrijite: n-am mai vazut altele asa de urate in toata tara Egiptului.

20. Vacile cele sfrijite si slabe au mancat pe cele sapte vaci dintai, care erau grase.

21. Le-au inghitit, fara sa se poata cunoaste ca intrasera in pantecele lor; ba inca infatisarea lor era tot asa de urata ca mai inainte. Si m-am desteptat.

22. Am mai vazut in vis sapte spice pline si frumoase, care cresteau pe acelasi pai.

23. Si dupa ele au rasarit sapte spice goale, slabe, arse de vantul de rasarit.

24. Spicele slabe au inghitit pe cele sapte spice frumoase. Am spus aceste lucruri magilor, dar nimeni nu mi le-a putut talmaci.”

25. Iosif a zis lui faraon: “Ce a visat faraon insemna un singur lucru: Dumnezeu a aratat mai dinainte lui faraon ce are sa faca.

26. Cele sapte vaci frumoase inseamna sapte ani; si cele sapte spice frumoase inseamna sapte ani: este un singur vis.

27. Cele sapte vaci sfrijite si urate, care se suiau dupa cele dintai, inseamna sapte ani; si cele sapte spice goale, arse de vantul de rasarit, vor fi sapte ani de foamete.

28. Astfel, dupa cum am spus lui faraon, Dumnezeu a aratat lui faraon ce are sa faca.

29. Iata, vor fi sapte ani de mare belsug in toata tara Egiptului.

30. Dupa ei vor veni sapte ani de foamete, asa ca se va uita tot belsugul acesta in tara Egiptului, si foametea va topi tara.

31. Foametea aceasta care va urma va fi asa de mare ca nu se va mai cunoaste belsugul in tara.

32. Cat priveste faptul ca faraon a visat visul de doua ori inseamna ca lucrul este hotarat din partea lui Dumnezeu si ca Dumnezeu se va grabi sa-l aduca la indeplinire.

Comentarii Facebook

4 Comments

  • Interesant. Dacă am studia mai mult Cuvântul lui Dumnezeu, poate că am fi mai fascinaţi de frumuseţea şi profunzimea lui.

  • Avem Cuvantul…putem studia oricand din el. Ar trebui sa profitam de timpul de pace pe care-l traim, si sa ne punem la punct cu toata invatatura. Urat pentru ca ”Poporul…piere din lipsa de cunostinta…”

  • Daca am citi fiecare macar o ora in fiecare seara biblia sau o carte despre Dumnezeu nu cred ca lumea ar mai fi asa rea, dar pe 70% din populatia globului nu ii intereseaza de Acest Dumnezeu care Ne-a creat.20% din populatia globului nici macar nu stie ca Dumnezeu exista sau nu stie ca exista credita.Fiecare dintre noi stim ca exista Dumnezeu doar la bine.Dupa cum vedeti in fiecare zi se intampla fel si fel de accidente, explozii, fenomene etc toate acestea fiind semne de la Dumnezeu dind de inteles ca trebuie sa faca lege pe pamanat nemai existand legea lui ci a fiecaruia dintre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.