Toţi sunt meşteri acuma…

In urma cu ceva timp, tati a dus un motor la reparat. Electricianul vazand ca cineva a mai cotrobait prin el, a excalamat cu vadita scarba: “Toti sunt mesteri acuma!”.

Mda… Se gasesc mesteri in toate domeniile; de la cele mai neinsemnate pana la cele mai importante, e plina lumea de mesteri: au aparut mesterii precum broastele in tara Egiptului.

Mesteri in electrice, mesteri in constructii, mesteri in muzica, mesteri in calculatoare, mesteri in reparatii auto, mesteri in chestiuni religioase… Mesteri, mesteri, mesteri!

Nu deranjeaza la urma urmei ca sunt o droaie de mesteri, fiecare trebuie sa traiasca din ceva (chiar si călăul trebuie sa traiasca, nu?). Problema este ca unii fiind influentati (si) de turma aleg sa dea crezare acestor mesteri sau cel putin sa-i intereseze ce spun.

Pai, in materie de programare/software/IT ce credibilitate iti poate oferi cineva care spune ca ti se poate infecta si/sau formata calculatorul daca dai accept la nu stiu ce id de Yahoo Messenger?! La cealalta extrema a lucrurilor, in privinta celor mai importante probleme, ce credibilitate iti poate oferi un scriitor crestin care spune, de exemplu, ca homosexualii ar trebui primiti in biserica si n-ar trebui discriminati (sarmanii de ei)?!

Da, cred ca in ORICE domeniu exista specialisti, care merita sa fie crezuti. A urma sfaturile unui specialist intr-un domeniu, nu inseamna nicidecum ca il pupi in fund.

Eu am ales ca doar pe specialisti sa-i ascult, oricat de multe mass-uri as primi, oricati din jurul meu il vor considera pe un anume un mare mester.

Este de-a dreptul comic, uneori insa revoltator, urmatorul lucru: unii considera o virtute a nu crede ce spune un specialist pana cand il testeaza, zic ei. Dar aleg sa-l testeze comparandu-l cu “mesterii”,  infulecand tot felul de lucrari ale “mesterilor”. Situatia se inrautateste daca memoria nu le este cel mai bun prieten. In mintea lor se face astfel un ghiveci amestecat precum betonul in betoniera. Intalnim astfel oameni care sunt convinsi ca stiu! …doar ca nu mai stiu de unde stiu.

In concluzie, sunt doua cai sigure de a te ruina: (1) sa asculti de toata lumea sau (2) sa nu asculti de nimeni.  Esti inteligent daca crezi doar jumatate din ceea ce ti se spune, dar esti intelept daca stii care jumatate o alegi.

In ceea ce ma priveste, refuz sa-mi fac timp sa scot flori din mucegai atat timp cat am la indemana resurse mult mai bune.

Comentarii Facebook

2 Comments

  • Poi cam asta e sistemu pe la noi: nu conteaza sa fii foarte bun intr-un domeniu, cat conteaza sa fii bun in toate, neexceland in niciunul. Ce folos sa ai 10 angajati, fiecare specialist pe un domeniu, cand poti sa-l ai pe Nea Gicu, care stie din toate cateceva? Una doua ai facut economie de 90% :D

  • Faza tare cu motorul a fost că meşterul cu acte nu a reuşit să-l rezolve, până la urmă tot tati (amatorul) l-a reparat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.