dropbox :: centralizează-ţi fişierele

Poate ca esti pus in situatia de a lucra pe mai multe calculatoare avand neevoie de multe ori de aceleasi documente. Sa ne imaginam urmatorul scenariu: esti  pe laptop, lucrezi intr-un document excel. Esti nevoit la un moment dat sa te muti la calculatorul desktop si sa lucrezi de acolo. Cum faci? Cel mai probabil, copiezi ce ai facut deja pe un stick, pui pe calculator, continui munca, iar pe urma, cand te muti la laptop, trebuie sa fii atent sa rescrii fisierul cu cea mai noua versiune a lui.

Ei bine, dropbox.com vine in ajutorul tau. Ce ofera dropbox.com?

Pentru cei care au folosit sau folosesc SVN-ul imi este usor sa explic: ofera acelasi lucru ca si svn-ul (inclusiv versioning) si un repository de 2GB (in varianta free). O diferenta fata de svn este ca update-ul si commit-ul pe fisiere se fac automat.

Incearca si tu dropbox.com. Nu dureaza nici doua minute sa-ti faci cont. Daca doresti sa-ti faci cont si sa incerci aplicatia ar fi bine sa folosesti acest link: https://db.tt/BDVvFe2 De ce? Primim amandoi 250MB in plus. Mulţam fain!


Daca nu ai folosit svn, hai sa-ti zic aici cateva facilitati:

1. Dropbox.com iti ofera un spatiu (2GB pentru conturile free) in care iti pastrezi fisierele. Cu o aplicatie oferita de ei, poti “lega” acest spatiu de pe server de un folder de pe laptop, calculator, chiar smartphone. Cand adaugi/modifici/stergi fisiere in/din unul din folderele legate de server, aplicatia va face automat o sincronizare intre toate statiile de lucru: adica, modificand un fisier de pe laptop, el ti se modifica si pe calculator.

2. Poti sa-ti accesezi fisierele de oriunde. Daca esti undeva si ai nevoie de unul din fisierele tale nu este nevoie sa intalezi aplicatia pe calculatorul respectiv. Poti sa-ti accesezi fisierele prin intermediul site-ului.

3. Poti crea albume foto diponibile pe web prin simpa copiere a pozelor intr-un folder.

4. Poti sa faci publice unele fisiere punandu-le in folderul “Public”. O sa poti in felul acesta foarte simplu sa dai prietenilor un link de unde sa descarce anumite fisiere, nemaifiind nevoie sa transeferi fisierele cu Yahoo Messenger, Skype, ftp, etc.

5. Unul din cele mai faine lucruri: poti share-ui un folder cu una sau mai multe persoane. Este foarte util in caz ca lucrezi la un proiect (carte, revista, etc) impreuna cu altii. Cand unul din echipa modifica un fisier, modificarile se vor propaga automat si la restul membrilor echipei.

6. Se pastreaza versiunile anterioare. Poti vedea diferentele dintre versiuni, poti  reveni la o versiune mai veche a fisierului.

7. Primesti notificari cand se schimba/adauga/sterge un fisier.

Gata! Ar mai fi si altele, le poti desoperi singur; 7 e un numar frumos, asa ca ma opresc aici.

Incearca si tu dropbox.com. Nu dureaza nici doua minute sa-ti faci cont. Daca doresti sa-ti faci cont si sa incerci aplicatia ar fi bine sa folosesti acest link: https://db.tt/BDVvFe2 De ce? Primim amandoi 250MB in plus. Mulţam fain!

Ar fi si cel putin un dezavantaj: punand fisierele in cutiuta asta inseamna ca mai au si altii acces la fisierele tale (in cazul acesta, cel putin cei de la dropbox au acces). Dar si cand trimiti fisierele prin email sau alte modalitati, oricum ajung si pe mana altora, asa ca mari necazuri nu-mi fac din cauza asta.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.